PİLATES HAKKINDA
Pilates nedir? Ne işe yarar?
Öncelikle pilates, kontrollü ve bilinçli yapılması gereken, vücudumuzdaki en iç kas gruplarını bile çalıştırmaya yönelik bir fiziksel egzersiz türüdür. Pilatesin ortaya çıkış hikayesi de yine fiziksel rehabilitasyona dayanan ilginç ve ders alınması gereken bir hikayedir. Pilates 20.yüzyılın başlarında Joseph Pilates tarafından fizik tedavi amacıyla keşfedilmiştir. Joseph Pilates, raşitizim (kemik hastalığı)ve astım teşhisi konduktan sonra, doktorlar tarafından iyileşmesinin mümkün olmadığını öğrenip kendine bu hastalıkları yenebilmek adına çeşitli egzersizler denemiş ve yoğun uğraşları sonucu günümüzde hemen hemen herkesin bildiği pilates egzersizlerini keşfetmiştir. Bu keşfettiği pilates egzersizlerini önce savaş sırasında ağır yaralanan askerleri rehabilite etmekte kullanmıştır. Hatta yine Joseph Pilates in kendi keşfi olan pilates bandı, diğer pilates aletleri ve pilates setleriyle askerlerin fonksiyonlarını kaybeden kol ve bacaklarındaki iyileşmeyi gözle görülür derecede arttırmıştır. Joseph Pilatesin bu başarısı hızla yayılmış ve kendisi de insan vücuduna bu denli iyileştirici etkisi olan pilates egzersizlerini tüm dünyaya yaymak üzere kendi özel pilates merkezlerini açmaya başlamıştır. Günümüzde rahatlıkla ulaşabildiğimiz pilates kıyafetlerinden tutun pilates bantlarına, pilates setlerine hatta pilates videoları ve pilates dvd lerine kadar her türlü bilgi ve ekipmana Joseph Pilates in bu inançlı ve kararlı hayat hikayesi sayesinde ulaşabiliyoruz.
"10 Derste farkı hissedeceksiniz
20 derste farkı göreceksiniz
30 derste yepyeni bir vücudunuz olacaktır..."
Teşekkürler Joseph Pilates..
Evde Pilates nasıl olmalı ?
Evde pilates yapamaya karar verdiysek öncelikle temin etmemiz gereken bir pilates seti olmalı. Bu pilates setinde; yerde yapılan pilates egzersizlerinde sırtımızı acıtmayacak yaklaşık 1,5 cm kalınlığında yumuşak bir pilates mat ına ihtiyacımız olacak. Doğru pilates matını seçmezsek yerde yaptığımız pilates egzersizleri sırasında sırtımız acımaya ve doğru duruşu farkında olmadan kaybetmeye başlayabiliriz. Bu yanlış da pilatese başlarken, pilatesin en temel prensibi olan “merkezleme” prensibini kaybetmemize yol açar. Dolayısıyla doğru pilates dersleri ve pilates egzersizleri kadar doğru pilates seti de çok önemlidir. Evde pilatesi kolaylaştıracak bir diğer pilates seti üyesi de kuşkusuz pilates bandı. Spor malzemeleri satan her yerde rahatlıkla bulabileceğimiz pilates bantlarının da çeşitleri yani “dirençleri” var. Pilates bandındaki direnç; kolay – orta- zor şeklinde kabaca sınıflanabilir. Yani pilates bandıyla egzersiz yaparken bandı ne kadar efor harcayarak uzatıp gerebildiğimizi gösteren, pilates bandının direncidir. Pilates başlangıç seviyesinde sizi zorlamayacak dirençte bir bant seçmeniz daha faydalı olacaktır. Evde pilates için önereceğimiz bir diğer ekipman da pilates topları. Pilates topumuzu seçerken dikkat edilmesi gereken tek unsur, başlangıç seviyesinde iseniz küçük boy pilates topu almanız olacak. İlerleyen seviyelerde büyük boy pilates toplarıyla da derslerinize birbirinden değişik pilates egzersizleri ekleyebiliriz. Yalnızca yüzeyi hafif pütürlü yapıda olması önemli. Zira pilates başlangıç seviyesini geçtikten sonra büyük pilates topları üzerinde yapacağımız denge egzersizlerinde, pilates topunun zemin üzerinde kaymaması ve herhangi bir sakatlanmaya mahal vermemesi açısından dikkat edilmeli. Evde yapacağımız pilates başlangıç seviyesi için bu pilates seti yeterli olacaktır ama çeşitlendirmek istersek çember, biraz da efor katmak istersek ayak bileklerimize takacağımız düşük ağırlık bantları da iyi alternatifler arasında. Pilates çemberi özellikle göğüs kaslarının ve iç bacak kaslarının çalıştırılmasında oldukça fazla kullandığımız pilates egzersiz ekipmanlarındandır. Bunun yanında yaptığımız bütün pilates egzersizlerini ayak bileklerimize taktığımız düşük ağırlık bantlarıyla birlikte uygularsak, kas direncimizi yaklaşık %30 oranında arttırmış oluruz. Burada dikkat edilmesi gereken satın aldığımız ağırlık bantlarının pilates başlangıç seviyesinde 2 kg üzerinde olmaması. Kas direncini zorlayacak ağırlık takmamız halinde pilates egzersizi sırasında kramplar yaşanması olağandır.
Evde pilates yapmanın en kolay yöntemi şüphesiz pilates dvdleri ve pilates videoları. Özellikle yaz aylarının yaklaşmasıyla piyasada çılgın bir pilates video ve pilates dvd furyası olduğunu kabul etmek gerek. Bu noktada önemli olan gerek internetten seyrederek uygulayacağımız pilates videolarında gerek satın alacağımız Pilates dvdlerinde mutlaka hangi seviyede olduğuna bakmak. Eğer gerçek uzmanlar tarafından hazırlanmış bir pilates dvd si ya da pilates videosu ise mutlaka üzerinde pilates başlangış, pilates ileri seviye vb.gibi ibareler olacaktır. Hızlı sonuç alma düşüncesiyle, pilatesle hiç tanışmamış birinin ileri seviye pilates egzersizleri yapmaya çalışması tamiri zor sonuçlar doğurabilir. Kendimiz için doğru pilates videosunu yada pilates dvd sini bulduktan sonra dikkate almamız gereken diğer konu da pilates videosunun yada pilates dvd sinin en başında yer alan uyarıları dikkate almak. Eğer uyarılarda bel ya da boyun fıtığı, skolyoz, kifoz vb.gibi hastalıkları olanların yapması sakıncalıdır gibi bir ibare geçiyorsa mutlaka güvendiğiniz bir pilates studıosuna danışmanızı ve pilates egzersizlerinizi evde değil daha profesyonel bir studio da pilates eğitmeni ve pilates konusunda uzmanlaşmış bir fizyoterapistle devam etmenizi öneririm.
Detaylı Bilgi İçin ;