platesfaydaPilates egzersizlerinin temel amacı; zihin-beden bütünlüğünü sağlamaktır. Verimli bir çalışma için her egzersizde nefese ve hareketlerin doğru yapılmasına odaklanılır. Pilates vücudun merkezini (core) güçlendirip, denge ve koordinasyonu arttırarak stresi azaltmaktadır. Egzersizler güvenli ve kontrollü yapıldığından her yaş seviyesine uygundur. Pilates yöntemi uygulanarak, devamlı, düzenli ve akılcı bir şekilde yapılan vücut geliştirme sayesinde günlük işlerimizi daha kolay, daha doğal ve daha doyurucu hale getirebiliriz. Egzersiz salonlarında verilen egzersiz programları kas kuvvetini devamlı korumayı ve kuvveti sürekli artırmayı özendirici bir eğilim gösterir. Bu şekilde; kuvvetli kaslar daha kuvvetli, zayıf kaslar daha zayıf hale gelir. Pilates metodunda ise bunlara zıt olarak sonuçlar geç dönemlerde ortaya çıkar. Fakat yararları oldukça açık ve nettir. Ayrıca Pilates yönteminde egzersizlerle elde edilen sonuçlar, egzersizler bırakıldıktan sonra da devam eder.

İstatistikler, her 10 kişiden 8`inin, yaşamının bir döneminde iskelet ve kas sistemi sorunun etkisi altında kaldığını gösteriyor. Pilates egzersizleri, omurganın daha sağlıklı olmasını, vücudun doğru pozisyonda duruş alışkanlığını kazanmasını sağlıyor.

Özetle Pilates;

  • Dengeli bir duruş sağlar,
  • Sırt ve bel ağrılarından kurtulmanızı sağlar,
  • Düz ve biçimli bir karın görünümüne kavuşmanızı sağlar,
  • Dik durmanızı sağlar,
  • Kasların sağlıklı bir biçimde sıkılaşmasını sağlar, kasları uzatarak çalıştırdığı için daha ince görünmenizi sağlar,
  • Tüm omurilik sistemini esneterek rahatlattığı için zamanla oluşan baskıyı kaldırır böylelikle boyunuz gerçek uzunluğuna kavuşur, daha uzun görünmenizi sağlar.

Pilatese göre vücudumuzun en zayıf bölgesi omurgamızdır. Sırtımız yeterince güçlü değilse omurga ve organlarımız için güçlü kas desteği sağlayamaz. İşte bu yüzden pilates egzersizleri sırt ve abdominal veya karın kaslarına odaklanmaktadır.

Pilates sayesinde kemiklere yakın, yüzeyde olmayan kaslar esnetme ve güçlendirme egzersizleri ile güçlendirilmektedir. Böylece pilates sayesinde güçlendirilen kaslar sayesinde beden daha esnek, sıkı ve ince görünerek esnek hareket kabiliyeti elde eder.

Pilates sayesinde sırt duruş bozukluklarınız ve sırt ağrılarınız azalır. Nefes alıp verişiniz düzenlenir ve tendon bağlarınız güçlenir. Plates sayesinde daha sağlıklı bir bedene kavuşursunuz.

Pilates kaslarınızı yavaş ve bilinçli hareketlerle eğiterek ruhunuzun da rahatlamasına ve dinlenmesine yardımcı olur. Pilates düzenli olarak 20 seans yapıldığında yeniden doğmuş gibi hissettirir.

PİLATESIN 6 PRENSİBİ
Konsantrasyon
Pilates yaparken hareketlere yoğunlaşmak, bedenin uyum içinde nasıl çalıştığına ve hangi kasların kullanılıp, hangilerinin kullanılmadığına dikkat etmek gerekir.
Kontrol
Pilates metodunda kontrol için bedenin iyi dinlenmesi ve hareketlerin gösterildiği şekilde uygulanması gereklidir. Kontrol olası sakatlıkların önlenmesini sağlar.
Merkezleme
Pilates metodunda, hareket sanatlarında olduğu gibi merkez, göbek, bel ve kalça çevresidir. İç organları ve omurgayı yerinde tutan kas sistemlerini içerir. Merkezleme, üst bedenin stabilitesini ve esnemeyi bu şekilde de uzamayı sağlar.
Akıcı Hareket
Hareketler acele edilmeden, her noktadan tek tek geçerek ama aynı zamanda hiç duraksamayarak yapılmalıdır.
Kesinlik
Hareketler belirsizce değil, hakkı verilerek tam ve doğru yapılmalıdır. Hareket sekansları birbirleri içinde ve birbirleri arasında koordineli olmalıdır.
Nefes
Nefes alıp verme harekete başlarken ve bitirirken doğru şekilde ve doğru sırayla yapılmalıdır. Yalnızca doğru nefes alıp verme tekniklerine uyarak, solunum sistemimizi doğru çalıştırabilir, vücudumuzu biriken kirli havadan arındırarak, kanımızı temizleyebiliriz.

Detaylı Bilgi İçin ;